Rektosel

Rektosel
Rektosel

Rektosel rektum ön duvarının vajene doğru itilmesi ve bir çıkıntı oluşturmasıdır (vajen arka duvarı herniasyonu. Çok doğum yapmış ve yaşlı kadınlarda sık görülmektedir. Rektum ve vajen arasındaki bağ dokusu (rektovajinal septum) zayıflamakta ve rektum vajene doğru fıtıklaşmaktadır. Hasta ıkındığında rektum ön duvarının oluşturduğu bu fıtıklaşma vajen arka duvarında görülebilir veya palpe edilebilir (Elle muayenede hissedilebilir). Hastalar dışkılama sırasında tam boşalım sağlayamaz. Parmakları ile vajen duvarını iterek dışkılamayı tamamlamaya çalışır.

Diğer bazı belirtiler ise tam boşalamama hissi, dolgunluk hissi ve ağrıdır. Nedeni net olarak bilinmemektedir. Kabızlık, pelvik taban kaslarının düzensiz kasılması, nöropatiler (sinirlerle ilgili sorunlar) ve normal doğum sırasında oluşabilen bazı anatomik bozuklukların neden olduğu düşünülmektedir. Dikkatli bir fizik muayene ile genellikle rahatlıkla tanı konulabilmektedir. Defekografi ile de hem rektosel hem de beraberinde bulunabilecek diğer pelvik taban problemleri tespit edilebilir.

Tedavide uygun diyet, lifli gıdalar, düzenli barsak alışkanlığı bazı hastalarda faydalı olabili  Biofeedback ise sınırlı sayıda hastada kısmi katkı sağlamaktadır.

Cerrahi Tedavi

Rektosel 2cm’den büyükse ve hasta defekasyon için parmak yardımına gerek duyuyorsa cerrahi tedavi gereklidir. Ayrıca cinsel ilişki sırasında ağrı, semptomların geçmemesi, yaşam kalitesinin bozulması cerrahi gerektiren durumlardır. Cerrahi tedavide vajen ve rektum arasındaki doku yama ile veya yamasız olarak onarılmaktadır. Ameliyatın farklı yaklaşım ve teknikleri vardır. Uygun hasta seçimi ile hastaların şikayetleri büyük oranda düzelmektedir.

 

Konu Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin İletişime Geçiniz

İletişim